Overvejelser om pulszoner

Det der med at træne i de rette pulszoner er jo noget af en jungle og jeg skal stadig holde tungen lige i munden for helt at forstå… Jeg har et par gange udsat mig selv for en vo2 max test – først på løbebånd i 2016 og siden på cykel i 2017 og det har givet mig en ide om min maxpuls og hvilepuls. Min max er 191 og min hvilepuls omkring 40 slag pr minut.

Lige da jeg fik mit Garmin ur, indtastede jeg min zoner efter Jeannes anbefalinger, som er lidt anderledes end standardzonerne. Hun ligger lidt højere. Jeg kan ikke gennemskue/overskue fordele og ulemper ved det – og når jeg læser online bliver jeg mere forvirret. Hvad er det bedste mon? Hvad får jeg ud af henholdsvis at ligge i den ene eller den anden zonetype? Hvorfor mon Jeanne har placeret zonerne anderledes? Hun har sgu nok forklaret mig det, men jeg har glemt det igen…

For nyligt opdagede jeg så, at mine zoner i uret ikke var rigtige – de stod som standardzoner og ikke som Jeannes. Det undrede mig, da jeg havde tastet dem og jeg troede alt var godt. Måske er zonerne nulstillet i forbindelse med, at jeg har nulstillet uret, da det en dag var “frosset”- jeg ved det ikke.

Blev bare lidt ærgerlig, da jeg lige var helt stolt over, at jeg havde været mere end 20 min i zone 5 på to pas på hometraineren… Omvendt er det jo meget godt, at jeg opdager det nu.

Standardzoner Jeannes zoner
Zone 1: Restitution, dette til lange rolige pas. 50-60% 70-75%
Zone 2: Udholdenhed, steady state! Den kommer vi til at bruge meget. Deromkring kommer hele race day til af forløbe. 60-70% 76-81%
Zone 3: Aerob kapacitet er hjerte- og kredsløbstræning og styrker din grundform. Træning indenfor denne zone er hård, men ikke hårdere, end du føler et vis flow i løbet. Tempo træning. 70-80% 82-87%
Zone 4: Aerob tærskel træning. AT- træning er meget effektiv. Det betyder, at du bliver bedre til at holde en høj intensitet og eliminere mælkesyren. 80-90% 88-94%
Zone 5: Anaerob træning. Det er MAX ydeevne og musklerne arbejder uden ilt. 90-100% 95-100%

I dag nåede jeg først mine 5 kvarter på hometraineren ca kl. 20 efter en lang arbejdsdag. I går morges var jeg alene på løbetur i skoven kl. 7.30, hvilket var noget kedeligere end når jeg har haft fru Vendt med 🙂 Men jeg måtte tidligt afsted for at nå i kirke med den kommende konfirmand, inden vi alle skulle på landet til mine forældre og adventshygge.

Ydertimerne må indimellem i brug. Og jeg sover godt om natten.

2018-12-09 11.02.07.jpg

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s