Liva – 1/2 år efter påkørsel

For en uges tid siden rundede vi ½-års dagen. Jeg skrev om påkørslen i indlægget om hvordan 6-timersløb kun blev til marathon. Dagen blev forbigået i tavshed, vi glemte det vist helt, da jeg var i London og afholde en præsentation på en konference, og Liva var til “basket”. Når Liva er til basket, betyder det i praksis, at hun sidder på sidelinjen og kigger på, og sludrer med sine holdkammerater før og efter træning. Ind imellem skyder hun en smule på kurv, når arme, skuldre og hoved er til det. Hun må ikke indgå i reel træning med mulighed for tacklinger eller bolde i hovedet. Så der går endnu mindst ½ år, før hun må træne rigtigt med.

Forleden tog hendes træner fotoet herover af træningen i aftensolen, hvor holdet var rykket udendørs. Jeg blev simpelthen så rørt af det billede. Når man kender hendes historie, ved man hvor meget “på sidelinjen” af sit eget liv, hun er og har været. En tilskuer til, hvordan hendes tid passerer forbi. Og hun er alene om det. Lige gyldigt hvor meget vi støtter, assisterer, motiverer osv, så er hun alene om det. Det er svært at være forælder og ikke kunne tage den på egne skuldre og klare det for hende. Men hun er stærk og har fået en vild indsigt i sig selv, som mange jævnaldrende ikke har  – og hun er fantastisk til at sætte ord på. Hun skrev dette citat på Facebook sammen med billedet:

I watched my wild youth
Disappear in front of my eyes
Moments of magic and wonder
It seems so hard to find

Is it ever coming back again?
Take me back to the feeling when
Everything was left to find

Dean Lewis – fra sangen Waves

Vi har stadig en del aktiviteter knyttet til eftervirkningerne; Jeg tager med til psykolog med hende, vi skiftes til at køre hende til osteopat, og vi er begge to med, når der er møder på skolen og når forløbet hos Center for Hjerneskade (CFH) starter i morgen og herefter er én gang om ugen.

img_1378

Liva har stadig svært ved at skabe overblik over de ting hun skal og hvordan de skal prioriteres, og svært ved, hvordan hun skal bryde aktiviteter og opgaver – særligt skoleopgaver – ned i mindre bider. Energien svigter ofte og hun betaler tilbage med renter når grænsen pludselig var nået. Hun sover stadig meget, men mindre end tidligere. Bliver stadig svimmel. Har tinitus. Alt sammen typisk for “post commotionelt syndrom”, som ca 20% af hjernerystede får.

Derfor forsøgte vi i aftes med at udfylde en familiekalender, hvor kolonnerne er henholdsvis Skole (den tid hun er af sted – nu næsten dagligt fx 10-12), Lektier (hvilket tidsrum henh. mor og far sidder sammen med hende og hvad der skal arbejdes med), Træning (hvilke dage hun er til basket, men også små løbeture derudover), Andet (fx tider hos behandlere, sociale ting osv.) Det er vi spændte på, om kan hjælpe hende. Det er hendes eget initiativ, så hun var glad for at udfylde den – og den blev da også krydret lidt ekstra i den sidste kolonne med ferieting og ikke mindst, hvornår Shawn Mendes udgiver nye numre, har fødselsdag og er i Danmark og give koncert :-).

Jeg får derudover stadig tiden til at gå med dagligt eller ugentligt at rykke kommunen, som for 14 dage siden gav mundtligt tilsagn om behandlingsforløbet, men som vi stadig ikke har hørt fra på skrift – og CFH har rykket mig for svar i mellemtiden – vel rimeligt nok med et betalingstilsagn, inden vi møder op i morgen. Og så taler jeg ugentlig med Erstatningsadvokaterne, fremsender regninger osv.

Hele familien er nu i øvrigt tilmeldt årets Eremitageløb d. 7. oktober 2018 – Jubilæumsløb nr 50. Det er en ret stor ting, at vi i år har fået Liva med. Carla løb E-løbet sidste år på Marks startnummer, da han var syg, men Liva plejer altid at sige pænt nej tak til et løb. Men i år bed hun på, og jeg tror, hun trænger til et realistisk mål ca et år efter ulykken, men også et mål, der skal trænes hen i mod, så hun får brugt sin krop og sit hoved. Det er mega fedt med den indstilling, så nu skal vi lægge træningsplan alle 4, og jeg glæder mig til turen sammen som familie.

10 thoughts on “Liva – 1/2 år efter påkørsel

 1. Hej Mia. Det er stærke sager, du skriver om, og det bevæger mig dybt. Sender dig og din familie de bedste ønsker og tanker for nuet og fremtiden. Med den powermor, klarer Liva det på allerbedste vis, det er jeg sikker på 🙂 Kram fra en gammel efterskolekammerat, Trine

  Like

 2. Kære Mia, sikken smukt billede og tekst! Jeg har ikke fulgt med da jeg sjældent er ‘på’ men jeres historie rører mig dybt. Din datter lyder super stærk og som en kæmper som sin mor og i lyder til at være en skøn og stærk familie. Det er guld værd og jeg er sikker på at jeres dage bliver tættere og tættere på ‘normal’ inden i ved af det☺️ jeg ønsker Liva alt held og lykke med bedringen og sender jer masser tanker😘kærlig hilsen din gamle ‘nabo’ Katja❤️

  Like

 3. Kære Mia
  Mange tanker til jer alle, ikke mindst Liva og tak for den bevægende fortælling og deling af Livas smukke digt. Stor visdom vi alle kan bruge.
  Kh Louise ( Ninas mor)

  Like

 4. Kære Mia
  Jeg stemmer i koret. En fin fortælling om Når livet er så skrøbeligt- og også om en stærk datter og familie i al det hårde
  Kram

  Like

 5. Hej mia
  Puha man kan ikke undgå at blive berørt af “jeres historie”
  Håber det bedste for Liva og jer som familie. Men må
  Sige at når jeg læser det du skriver får jeg samtidig en stærk
  Følelse, en følelse af kærlighed, vilje, stædighed og sammenhold. Hvor er det fedt at Liva stadig deltager til træning selvom hun desværre ik kan være aktivt med. Det gør det så meget nemmere at komme tilbage når hun når til det punkt. I er en stærk familie , gudskelov for det.
  Pas godt på hinanden og al held, lykke og medvind til Liva og jer 🌞 mange hilsener fra Lizzi ( folkeskole klassekammerat )

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s