Swimrun QnA

img_0457.jpgEr det et krav at svømme med våddragt?

Ja, våddragt er ofte et krav til  Swimrun.

Skal det være en våddragt med korte ærmer og ben eller kan min normale våddragt bruges?

Du kan lave swimrun og både korte og hele dragter. Men hvis der er lange løbestrækninger i din swimrun, kan en heldragt blive for varm.

Det optimale er en swimrun våddragt, der er designet til sporten og derfor har både lynlås for og bag samt lommer til udstyr.

Mange starter dog med, at klippe benene og ærmerne af deres gamle våddragter. Og denne metode er helt fin.

Hvilke sko skal jeg løbe i?

Da de fleste swimruns er baseret på trailløb så dur det ikke med dine almindelige løbesko. Du  bør have trailsko på og gerne en let model, som ikke er for tunge og hvor vandet hurtigt kan sive ud af efter svømningen.

Husk at teste dine ”våde” løbesko, så du vender fødderne til det.

Hvilke strømper skal jeg løbe i?

Som hovedregel skal du undgå bomuld, da dine sokker ikke skal suge for meget vand. Derudover er strømpevalget meget individuelt – test derfor forskellige strømper i din træning op til stævnet.

Skal man bære svømmebriller?

Svømmebriller er et must! Uden briller vil du ikke kunne orientere dig ordenligt, mens du svømmer. Der findes mange modeller i forskellige størrelser. Det anbefales at benytte svømmebriller til havsvømning, da de er større end dem som benyttes i svømmehal. En større brille giver bedre udsyn over og under vandet

Skal man bære svømmehætte?

Alle deltagere får ofte udleveret en svømmehætte til Swimrun, som skal benyttes under alle svømmepas af sikkerhedsmæssige årsager, da svømmehætten gør dig synlig i vandet.

Jeg har set mange bruge pullbuoys, hvorfor gør de det?

Dine sko trækker dine fødder ned og da de fleste svømmer i våddragter med korte ben, så mangler de neoprenens opdrift. Derfor skal brugen af pullbuoy hjælpe med at holde benene oppe i vandoverfladen. Den vejer heldigvis næsten ingenting, og er derfor ikke et problem på løbet. For at undgå at skulle holde den i hånden under løb kan der sættes en rem eller elastik igennem pull buoy’en og rundt om låret.

Der er også lavet mere fikse og professionelle løsninger, hvis du er en rigtig udstyrsnørd.

Skal man bruge håndplader?

Nej slet ikke, men håndplader er tilladte og giver giver mere fart, hvis man er erfaren svømmer.

Håndplader kræver dog en masse tilvænning, hvis skulderskader skal undgås, så mange gør klogt i ikke at bruge håndplader på de lange swimruns.

Derfor – test ikke håndplader for første gang til et Swimrun. Test det af til din træning. Og hvis det fungerer for dig, kan du benytte det til stævnet.

Jeg har set nogle swimrun par have en snor bundet til hinanden, er det tilladt?

Det er tilladt og tjener flere formål. For det første kan det holde sammen på parret i svømningen, ligesom det samtidig bruges til at trække hinanden med. Derudover er det også sikkerhedsmæssigt en god ide.

Er der andet udstyr jeg skal være opmærksom på?

Ørepropper er vigtige, da man ellers kan blive svimmel ved overgangen mellem svømning og løb. Dette er især vigtigt ved kolde vandtemperaturer.

Hvor kan jeg skaffe udstyr til swimrun?

Flere af de store mærker inden for våddrager har i dag også decideret swimrun-dragter i deres sortiment. Og så findes der i flere specifikke webshops på nettet kun omhandlende swimrunudstyr.

http://swim-eu.head.com/en/men/open-water.html

http://swimrunshop.com/

TRÆNING TIL SWIMRUN:

Hvordan skal man træne frem mod et swimrun stævne?

Der er heldigvis mange veje, som fører til Rom og det gælder heldigvis også når man skal træne sig op til swimrun stævne. Men da et swimrun består af open water svømning og trailrun, så kommer man ikke udenom at netop de to ting skal trænes.

Hver disciplin kan sagtens trænes hver for sig, og så have et egentligt swimrun træningspas en gang om ugen gennem sæsonen.

Hvordan træner jeg til swimrun undenfor sæsonen?

Uden for sæsonen må man ty til svømmehallen, når der skal svømmes, mens løbetræningen stadig kan foregå i skoven og på trailsporene.

Men krydstræninger anbefales, så man er klar til sæsonen. En krydstræning kan f.eks. være at man løber til og fra svømmetræningen.

Derudover er det vigtigt med coretræning, da swimrun kræver en del styrke i lår og overarme, mave og ryg.

Hvad med væske og energi under et swimrun?

Da det er meget varmt og tungt at løbe i en våddragt, så er det meget vigtigt, at få drukket rigeligt med væske før og under et løb eller træning.

Som regel sørger arrangørerne for rigeligt med væskedepoter.

Erfaringen fra træning er, at man med fordel kan køre ud på den planlagte rute inden træning og lægge væskedepoter ud. På den møde sikrer man, at man får den fornødne væske uden at skulle bære rundt på det.

Hvordan kan det være at swimrun sæsonen er længere end openwater sæsonen?

Du får varmen ved at løbe og langt de fleste svømmestræk i en swimrun er ikke længere end at man kan komme igennem dem og så få varmen igen på løbet.

Info hentet og lettere modificeret fra http://xterranordic.com/qa-til-xterra-swimrun/

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s